SADNI GOZD

SADNI GOZD

Evkaliptus

Poseben žarek najine kmetije je vzgoja evkaliptusov. Trenutno vzgajamo in testiramo več kot 20 različnih prezimnih sort, te nameravamo s časom tudi razširiti. Evkaliptusi so okrasne zimzelene rastline, drevesa, ki pa jih lahko s primerno rezjo držimo tudi nizko v obliki grma, so aromatični, lepe oblike in imajo posebno energijo.

Evkaliptus je zimzeleno drevo, ki izvira iz Avstralije. Poznamo več kot 700 vrst te prečudovite rastline, ki je tako prilagodljiva, da je sposobna preživeti tudi avstralske požare v naravi. Je zelo koristna in vsestranska rastlina, saj jo uporabljajo za izdelavo celuloze, daje odličen med in eterično olje, predvsem pa je cenjen v lesni industriji.

Velikost in habitat te vrste zelo variira od grmovnic, pa vse do visokih dreves. Med majhne evkaliptuse sodijo sorte, ki zrastejo do 10 m, med srednje visoke tiste do 30 m in med visoke sorte sodijo tiste, ki dosežejo tudi več kot 60 m. Evkaliptus menja svoje lubje vsako leto, tako da odvrže staro zunanje lubje medtem, ko se mu dela že novo od znotraj.

Listi evkaliptusa se pri večini sort razlikuje, tako po izgledu, vonju, barvi kot po njeni strukturi. Kar pa najbolj fascinira zanimajoče se kupce tega izjemnega drevesa, je dejstvo, da lahko ima evkaliptus v odrasli dobi povsem drugačno obliko listov kot v mladi dobi. Večina evkaliptusov ne glede na to, da ima okrogle objemajoče liste, bo imelo kasneje kot odraslo drevo ozke podolgovate suličaste liste. Evkaliptus je cvetoča rastlina, ki se namesto cvetnih listov okrasi s prečudovitimi prašniki, ti so lahko beli, rumeni, roza ter rdeči.

Trenutno je evkaliptus zelo popularna rastlina med cvetličarji, saj z veseljem posežejo po njej, ne glede na priložnost, izbiro cvetja, saj se lepo podaja skoraj z vsemi, pa vseeno izstopa s svojo posebnostjo.