SADNI GOZD

SADNI GOZD

Sorte

Poznamo več kot 700 različnih sort evkaliptusov, tukaj je opisanih samo peščica in sicer trdih evkaliptusov, kateri so primerni za naše klimatske razmere oziroma smo jih uspeli vzgojiti in so že prestali naše mrzle zime.

Euc. Aggregata

Evkaliptus Aggregata ali Črni evkalipt je srednje veliko drevo z odprto krošnjo in gostimi listi, ki dajejo dobro senco, pri čemer veje segajo skoraj do tal. Listi so tanki in dolgi s temno zelenim odtenkom. Lubje je kavno črne barve in grobo, od koder tudi njegovo ime. Cveti kremno belo v skupini po sedem cvetov. Pogosto ga najdemo na ravnici, kjer se zadržuje hladen zrak, in sicer na nekoliko višji nadmorski višini. Dobro prenaša mokra tla, kjer se zadržuje voda, prav tako pa se dobro odzove na obrezovanje. Aroma listov je tipična evkaliptol in ni močna. V odrasli dobi zdrži v območju -15°C.

Euc. Cordata

Evkaliptus Cordata ali Srčno-listni srebrni evkalipt je manjše do srednje veliko drevo, ki ima lepo piramidno obliko, pri čemer ohrani veje tudi blizu tal. Njegova značilnost je da imajo listi srčasto obliko z zobčastim robom in prekriti z belim voskom od koder tudi njegovo ime. Listi obdržijo obliko tudi v odrasli dobi drevesa, tipično obliko evkaliptusovih listov imajo res zelo stara drevesa in še to v zgornjem delu krošnje. Zaradi srebrno bele barve in oblike listov je ta sorta priljubljena med cvetličarji. Njegova značilnost je tudi da stebla niso okrogla temveč pravokotne oblike. Lubje je gladko in belo z odtenki vijolične, modre, kavne in olivne barve. Dobro uspeva v različnih tipih zemlje vendar ne prenaša izsušitve. Cvetovi so dokaj veliki, beli in rastejo v skupini po tri. Aroma je močna in tipična evkaliptol. V odrasli dobi zdrži temperaturo od -8°C do -10°C, nekaj več tudi v dobrem zavetju.

Euc. Dalrypleana

Evkaliptus Dalrypleana ali Gorsko beli evkalipt je veliko in hitro rastoče drevo z močno gosto krošnjo. Listi imajo tipično podolgovato obliko, barva pa je modrikasto zelena z odtenki rdeče. Lubje je tipično bele barve s predeli sive, kremne in roza barve. Cveti v kremno beli barvi v skupini po tri cvetove, in je odličen za čebele. Dobro prenaša obrezovanje oziroma tudi rez do tal, saj požene nove poganjke. Aroma listov je močna, tipično evkaliptol s pridihom cimeta. Uspeva v različnih tleh, vendar mora biti zemlja bogata s hranili. Zelo trdi evkaliptus, samo zaradi hitre rasti po navadi ne uspe utrditi lesa pred zmrzaljo. Odraslo drevo tolerira temperaturo v območju -12°C.

Euc. Deanei

Evkaliptus Deanei ali Okroglo-listni oziroma Gorsko modri evkalipt  je zelo lepo veliko ravno in hitro rastoče drevo, ki je prilagodljivo na okolje. Lubje je gladko atraktivno bele barve z odtenki rumene in rdeče. Mladi listi imajo rdečkasto roza barvo in bolj okroglo obliko v odrasli dobi pa so temno olivni. Cvetovi so bele barve v skupini po sedem do enajst cvetov. Aroma listov je močna evkaliptol pri zmečkanju listov.  Sorta še ni dovolj dobro testirana v mrzlem okolju, vendar po dosedanjih izkušnjah naj bi zdržal od -8°C do -10°C.

Euc. Goniocalyx

Evkaliptus Goniocalyx ali Bundy oziroma Gorsko sivi evkalipt je hitro rastoče manjše do srednje veliko drevo, ki ima rad dobro odcedno zemljo. Lahko se izvede tudi rez do tal v primeru želje po bolj grmičasti obliki rasti. Listi se pogosto uporabijo pri barvanju volne, bombaža ali svile. Mladi listi so okrogle oblike srebrno modre barve ki delno oklepajo poganjek. V odrasli dobi pa so listi podolgovati oziroma srpaste oblike in zelene olivne barve. Steblo je hrapavo in sicer sivo do rjave barve s sivimi in belimi lisami. Aroma je prijetna in kar močna tipična evkaliptus aroma. Eterično olje vsebuje velik delež cineole. Cveti belo v skupini po sedem cvetov. Dobro tolerira sušo, ne prenese pa mokre zemlje oziroma stoječe vode. Tolerira tudi delno senco. V odrasli dobi bo zdržal temperaturo do -10°C oziroma še kaj manj v zavetju.

Euc. Gunnii

Evkaliptus Gunni ali Moštov evkalipt je najbolj znan prezimni evkalipt. Je hitro rastoče srednje do veliko drevo, ki razvije široko krošnjo.  Mladi listi so okrogli in modre-zelene ali sivo-zelene barve, medtem ko so odrasli listi tipično podolgovati, nekoliko krajši in modro-zelene barve. Lubje je pogosto rjave ali sive barve s predeli v zelenem in roza odtenku. Cveti belo. Aroma je močna tipična za evkaliptus, pri čemer se eterično olje uporablja za aromaterapijo in tudi v medicinske namene. Zelo prilagodljiva sorta in nezahtevna glede zemlje, prenaša tudi stoječo vodo in nerodovitno zemljo. Dobro prenaša rez, zato ga lahko vzgajamo tudi v obliki grma, mlade veje z listi pa so iskane  Iz soka drevesa se prideluje tudi mošt od koder tudi njegovo splošno ime. Zdrži temperature v območju od -14°C do -16°C. 

Euc. Leucoxylon

Evkaliptus Leucoxylon ali Rumeni evkalipt je eden izmed redkih prezimnih evkaliptusov, ki cveti rdeče. Drugače pa počasi rastoče manjše drevo in bolj primerno za milo podnebje. Listi so zelo aromatični in se uporabljajo za pridobivanje eteričnega olja z velikim  deležem cineole. Mladi listi so modro-zelene barve, medtem ko so odrasli klasično zeleni in bolj podolgovati. Lubje je gladko s mozaikom barv od snežno bele do kremne z odtenki zlate in modre barve. V odrasli dobi tolerira sušo drugače pa nezahteven glede zemlje.  Kot že omenjeno cveti rdeče z velikimi cvetovi v skupini po tri. Zdrži temperature do -5°C. 

Euc. Mannifera

Evkaliptus Mannifera ali Lomljivi evkalipt je zelo lepo srednje veliko okrasno drevo in bi si zaslužilo več pozornosti, saj so dobro prezimni. Listi so tanki, podolgovati in modro sive barve, v bolj mrzlem podnebju imajo celo odtenek modre.  Lubje je snežno belo z lahkimi odtenki roza in krem barve. Avstralski aborigini uporabljajo barvo lubja za barvanje obraza. Cvetovi so beli v skupini po sedem. Ima močno tipično aromo evkaliptusa, ki je še bolj izrazita v primeru mečkanja listov. Pozimi tolerira temperaturo do  -8°C ko je drevo mlado z leti pa naj bi zdržal do temperature -14°C.    

Euc. Moon Lagoon

Evkaliptus Moon Lagoon je manjše grmaste rasti, ki v povprečju zraste v višino 2 m. Listi so zelo drobni modro-zelene barve in zato priljubljeni med cvetličarji. Cveti belo in dobro prenaša tudi rez do tal. Je prezimni evkaliptus ki naj bi zdržal temperaturo okoli -8°C, nastal pa naj bi naravno s križanjem različnih vrst.    

Euc. Neglecta

Evkaliptus Neglecta ali Omeo evkalipt je prezimni mogoče celo najbolj prezimni evkaliptus, prav tako pa tolerira za razliko od ostalih polsenčno lego. Je manjše hitrorastoče drevo z razširjeno skoraj grmičasto krošnjo. Listi so veliki okrogli in zelo aromatični, posebnost pa so tudi mladi pravokotni poganjki, ki se kasneje spremeni v okroglo vejo. Mladi poganjki so sivo-zelene barve z odtenki vijolične. Listi dobijo tudi odtenek vijolične barve v bolj mrzlem podnebju. Lubje variira od gladko rumenega do grobo sivo-rjave barve. Cvetovi so bele barve in rastejo v velikih grozdih, saj je v skupini po petnajst cvetov. Glede zemlje ni zahteven, prenaša tudi bolj mokra področja s stoječo vodo. Zdrži zelo nizke temperature do -16°C s starostjo pa lahko še manj, prav tako pa se dobro znajde v vročini oziroma na žgočem soncu.

Euc. Nicholii

Evkaliptus Nicholii ali Vrbasto metin evkalipt je prečudovito manjše do srednje veliko okrasno drevo. Listi so zelo tanki in nič kaj podobni tipičnim evkaliptus listom, so bolj podobni listom vrbe od kjer tudi njegovo splošno ime, medtem ko je barva modro-sivo-zelena. Aroma listov je močna tipično evakliptol aroma s pridihom mete. Lubje je osupljivo, grobo oziroma nitasto in rdečkasto rjave barve. Cveti belo v skupini po sedem cvetov. Z redno rezjo se ga da oblikovati tudi nižje in bolj grmičasto. Dobro prenaša vročino in sušna obdobja, zimske temperature pa se lahko spustijo v območje od -10°C do -14°C.

Euc. Parvula

Evkaliptus Parvula ali Majhno-listni evkalipt je zelo trdi evkaliptus majhne in počasne rasti z zelo široko krošnjo, pri čemer spodnje veje lahko segajo do tal. Listi so majhni temno modro-zelene barve in tudi ostanejo majhni v odrasli dobi od kjer njegovo splošno ime. Aroma listov je sveža po evkaliptolu.  Dobro prenaša obrezovanje zaradi česar ga lahko z redno nekaj letno rezjo do tal vzgojimo v obliki grma. Cvetovi so bele barva v skupini po sedem. Lubje pa je privlačno gladko kavno rjave barve z odtenki vijolične, sive in rdeče. Je zelo prilagodljiv evkaliptus, nezahteven glede zemlje pri čemer prenaša tudi stoječo vodo in uspeva v slabo rodovitni zemlji. Rad se križa z drugimi sortami. V odrasli dobi zdrži temperaturo v območju od -16°C do -18°C.

Euc. Pauciflora ssp. Pauciflora

Evkaliptus Pauciflora ssp. Pauciflora ali Snežni evkalipt raste v alpskem in subalpskem predelu vzhodne Avstralije. Je lepo srednje veliko in počasi rastoče okrasno drevo z velikimi mladimi listi tipične za evkaliptuse. Barva listov je sivo-zelena z odtenkom modre. Aroma ni močna, spominja pa na meto. Cveti belo v skupini po devet do petnajst cvetov. Lubje je gladko, bele barve z sivimi lisami. Uspeva v različnih tleh, pri čemer mu najbolj odgovarjajo dobro odcedna peščena in kamnita tla. Dobro prenaša veter in je zato primerne za vetrovna območja. Dokaj trdi evkaliptus v odrasli dobi, in sicer do -18°C, odvisno od zaščite in vzgoje.

Euc. Pauciflora ssp. Niphophila

Evkaliptus Pauciflora ssp. Niphophila ali Alpski snežni evkalipt je ena izmed podvrst evkaliptusa Pauciflora in najbolj prezimen ter počasi rastoč. Zelo podoben evkaliptusu Pauciflora ssp. Pauciflora. Listi so podobni vendar nekoliko manjši v bolj modrem odtenku, pri odraslem drevesu pa so listi nekoliko večji v modro sivi do olivno zeleni barvi. Aroma je tipična evkaliptus. Lubje je prav tako osupljivo bele barve s predeli sive, lisičje rdeče, olivno zelen in bakrove oziroma kremene barve. Cvetovi so bele barve. V odrasli dobi naj bi prenašal temperaturo do -20°C.

Euc. Perriniana

Evkaliptus Periiniana ali Vrteči evkalipt je eden izmed zelo trdih evkaliptusov, in sicer hitro rastoče majhno okrasno drevo. Njegova posebnost je oblika mladih listov, ki obdajajo poganjek vse okoli zaradi česar so iskani pri cvetličarjih. Barva mladih poganjkov je dramatično vijolična, medtem ko je barva listov sivo do modro-zelena. Odrasli listi pa so za razliko od mladih podolgovati v modro-sivih odtenkih. Lubje je gladko v sivo-belih odtenkih s pridihom olivno zelene. Cvetovi so bele barve v skupini po tri. Aroma listov je močna evkaliptus. Dobro prenaša obrezovanje. Prilagodljiv na različne klimatske razmere, v odrastli dobi pa zdrži zimske temperature v območju od -16°C do -18°C.

Euc. Pulchella

Evkaliptus Pulchella ali Beli metov evkalipt je zanimivo in lepo srednje veliko okrasno drevo z gladkim lubjem belo-sive barve z odtenki rumene in roza. Listi so zelo tanki, podobni listom vrbe, v lepi modro-zeleni barvi. Aroma listov je močna in tipično metina. Cvetovi so bele barve, ki rastejo v skupini od devet do petnajst cvetov. Zelo prilagodljiv, tudi nezahteven glede zemlje in dobro prenaša sušo. V odrasli dobi prenese zimske temperature od -8°C do -10°C.

Euc. Pulverulenta

Evkaliptus Pulverulenta ali Srebrno-listni gorski evkalipt je manjše počasi rastoče drevo z netipično rastjo oziroma zanimivo arhitekturo in velikim številom vej. Zlasti je priljubljen med cvetličarji za zelenje, saj ima lepe majhne, okrogle liste srebrno-bele barve, ki se obdržijo tudi v odrasli dobi. Aroma listov je zelo močna, in sicer ima vonj tipično evkaliptusov z odtenkom mentola. Lubje je gladko srebrno-bele barve z odtenki olivne in zlate. Cveti belo in dobro prenaša obrezovanje. V odrasli dobi zdrži temperaturo od -12°C do -14°C.

Euc. Pulverulenta ssp. Baby Blue

Evkaliptus Pulverulenta ssp. Baby Blue ali ‘Baby Blue’ evkalipt je podzvrst evkaliptusa Pulverulenta, manjše bolj grmičaste rasti in zelo priljubljen med cvetličarji zaradi srebrno-modro-bele barve majhno okroglih listov. Redko preseže višino treh metrov in se ga da oblikovati v manjši grm s primerno rezjo. Aroma listov je močna in tipično evkaliptus s pridihom mentola. V odrasli dobi zdrži temperaturo v območju od -10°C do -14°C.

Euc. Unigera

Evkaliptus Urnigera ali Vrčasti evkalipt je srednje do veliko hitro rastoče drevo z lepo gosto obliko, ki je bližnji sorodnik evkaliptusa Gunii in Subrenulata.  Ime je dobil po obliki semenskih kapsul, ki imajo obliko manjšega vrča. Podobno kot evkaliptus Gunii ima tudi Urnigera manjše ovalno oblikovane srebrno-modre list, ki se v odrasli dobi podaljšajo. Aroma listov je srednje močna z pridihom mentola in cimeta. Lubje je srebrno-belo in gladko s predeli svetlo sive, roza, olivno zelene in rjave barve ko se levi. Primeren za vse vrste zemlje, dobro prenaša pa tudi mokro zemljo oziroma stoječo vodo. V odrasli dobi naj bi zdržal temperature v območju od -14°C do -16°C, nekateri celo do -18°C.